Vintertreninga snart over – Aldri vært på et høyere nivå fysisk!

Nå er vintertreninga snart over, og det nærmer seg fort de første konkurransene for sesongen. Siden forrige innlegg har jeg nå vært gjennom en ny, og siste, kapasitetperiode.

Den siste bolken bestod av 5 uker, der de to første og to siste ukene inneholdt mye hardt. Den uka i midten var en kontroll uke inkludert en 40 min test. Perioden har bestått av lite mengde og timer, men desto hardere og kortere intervaller. Dette er skikkelige provoserende økter, som jeg føler gir meget bra utbytte. I tillegg er det artige økter der du virkelig får trøkket til, og jobbet godt med syre. En av øktene er blant annet 3*11 min med 45/15. Dvs, du sykler eks på 120% av FTP(Functional Threshold power), i 45 sek, og hviler i 15 sek. Det er en veldig krevende, men fin økt for å spisse formen litt.

Kosthold er viktig :)  "Kyllingsalat alla klevgård"
Kosthold er viktig 🙂 "Kyllingsalat alla klevgård"
(For de som lurer på hvordan de kan måle sin egen FTP, er det forskjellige metoder å måle den på. Den vi bruker er å kjøre en 40 min test på rulla, der det er om å ha høyest mulig snittwatt(tråkkbelastning). Den watten dere da får kan regnes som deres FTP(100%).

40 min test

Jeg var veldig spent på hvordan watten ville være på denne testen, da jeg følte at forrige test var under par.Jeg hadde jobbet bra mentalt før økta, og hadde bestemt meg for å åpne offensivt, men ikke overdrevet hardt. Som vanlig er det vanskelig å få noen god feeling på en sånn test, men jeg fikk jobbet bra med meg selv. Jeg perset med ca. 15 watt, noe som var godt tegn på at ting har fungert etter planen i vinter. Selv om watten ikke er voldsomt bra, så er det iallefall en meget bra økning. Jeg har et høyere nivå(wattmessig) nå, enn når jeg var i toppform før NM i fjor. Så ting går sakte men sikkert fremover 🙂

MTB with Vaboo :) Deilig vår i Norge, Lillehammer :)
MTB with Vaboo 🙂 Deilig vår i Norge, Lillehammer 🙂
Vintersesongen under ett!

Noen stikkord er mengdefokus, kvalitet, kosthold og prioriteringer mm.

Som jeg har skrevet tidligere har vintertreninga vært mye mer periodisert enn tidligere. Noe som har gjort at jeg har hatt flere perioder med variert fokus på mengde og kapasitet, og i tillegg hatt en progresjon i de forskjellige periodene utover vinteren.

I starten av sesongen var jeg veldig skeptisk til den lave mengden(timer) som var planlagt utover vinteren. Men dette er noe som gradvis bare har blitt mer og mer borte. Da jeg ifjor kanskje trente noen ekstra timer bare for å få et høyest mulig tall i boka(treningdagboka), har jeg i år heller vært enda råere på å hvile og ha kvalitet på hardøktene. Dette har gitt en «flow» utover vinteren som har gjort at jeg har fullført alle hardøkter med god kvalitet, fått gjennomført alle mengdeperioder etter planen og unngått skader og sykdom.

Nye Scott Team Issue! Dette er sykkelen vi sykler på i år. Kommer en sak om den snart :)
Nye Scott Team Issue! Dette er sykkelen vi sykler på i år. Kommer en sak om den snart 🙂
Faktorer som jeg har fokusert litt mer på i år enn tidligere er hvile, søvn, kosthold og prioriteringer. Jeg har blitt mye mer bevisst på hvor viktig de faktorene over er. Noen av tiltakene denne vinteren har vært; Reduksjon i forelesninger på skolen for å unngå sykdom og være uthvilt til treningsøkter spesielt i kapasitetperiodene. Dette henger også mye sammen med økt tid til å hvile, slik at man går inn i øktene på pluss siden både mentalt og fysisk. Har brukt en app som heter «MyFitnessPal», som har gjort at jeg har blitt mye mer bevisst på hva jeg får i meg i løpet av en dag. Gjort endel prioriteringer som å reise mindre rundt til folk, flere timer på sofaen, «unne» meg å kjede meg litt, lagt inn endel timer på massasje for hele tiden å tenke forebyggende og rett og slett blitt en bedre 24-timers-utøver.

Utgangspunktet før denne sesongen er mye bedre enn i fjor, så nå gjelder det å holde seg frisk og gjøre de riktige tingene frem mot sesongstart. Jeg har aldri vært på et høyere nivå, så jeg gleder meg til å ta fatt på sesongen 🙂

Mallorca, lunsj, enervit, Scott, LckElite, sun :)
Mallorca, lunsj, enervit, Scott, LckElite, sun 🙂

(For øyeblikket er jeg på Mallorca(30.mars-22 april) for en siste finpuss på formen før sesongstarten. Kommer statusoppdateringer fortløpende utover april, følg med! 🙂

Del eller lag bokmerke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *